abc

Kinderen leren God te vrezen

kinderen leren god te vrezen
fear the lord

Beste lezer

De methodes die je hier tegenkomt zijn zeker niet de enige manieren die je kunt toepassen om je kinderen God te leren vrezen. Hopelijk heb je wat aan onderstaande adviezen. Tips, commentaar, vragen of feedback? Neem contact op!

De Heer vrezen resulteert in:

  1. Redding – Psalm 85:9
  2. Afkeren van het kwaad – Spreuken 16:6
  3. Gods wil kennen – Psalm 25:12
  4. Wijsheid – Spreuken 9:10
  5. Voorzien in behoeften – Psalm 34:9
  6. Gezondheid – Spreuken 3:7,8
  7. Lange levensduur – Spreuken 10:27
  8. Geluk – Spreuken 28:14
  9. Welvaart – Psalm 128:1-4
  10. Bescherming – Psalm 34:7
  11. Vervulde verlangens – Psalm 145:19
fear of the lord

Om je kinderen de vreze des Heren te leren, moet je eerst begrijpen wat het betekent om god te vrezen

Vrees voor God hebben is een houding van respect, eerbied en bewondering.

Het is een voortdurend besef dat je in de tegenwoordigheid bent van een heilige, rechtvaardige en almachtige God, en dat elk motief, gedachte, woord en handeling voor Hem ligt en dat alles door Hem zal worden beoordeeld.

De „angst” die God vreugde schenkt, is niet dat wij bang voor hem zijn, maar dat wij een hoge en verheven, eerbiedige kijk op hem hebben.

In Deuteronomium 4:10 zien we het plan dat God voor ons heeft om hem te leren vrezen en vervolgens onze kinderen de vreze des Heren te leren.

Deuteronomium 4:10

Verzamel de mensen voor mij, en Ik zal ze mijn woorden laten horen, zodat ze Mij leren vrezen al de dagen dat ze op aarde leven, en dat ze hun kinderen mogen onderwijzen.

  1. Wij (de ouders) horen Zijn woorden.
  2. We leren Hem te vrezen.
  3. We leren het aan onze kinderen

Het kan zijn dat je in de Nederlandse vertaling het woord ontzag of eerbied tegenkomt ipv de volledige uitleg van wat er bedoeld word in de bijbel.

samuel vrees de heer

Als ouders horen we Zijn Woorden en leren we Hem te vrezen, dan leren we het aan onze kinderen.

Hoe pakken we dat aan?

Hier zijn enkele praktische dingen die we onze kinderen moeten leren, zodat ze de vrees voor God leren kennen en begrijpen.

(De meeste punten komen uit Psalm 34. Vers 11 zegt: “Kom, kinderen, luister naar mij: ik zal u de vreze des Heren leren.”)

Het is erg belangrijk dat je kinderen leren om god te vrezen

1, Haat trots. "De vreze des Heren is om trots te haten." Spreuken 8:13

Basisbijbel

Diep ontzag voor de Heer hebben, betekent: ver weg blijven van het kwaad, van trots en van misdaad. Ik haat ook alle leugens.

Trots is altijd iets negatiefs in de Bijbel. Leer uw kinderen over het gevaar van hoogmoed en wat God erover zegt. Leer ze om lof uit te stellen, zodat ze niet trots worden. Als ze bijvoorbeeld iets hebben gedaan zoals een speciale pianosolo spelen voor de school, leer ze dan om alle lof die ze krijgen te geven aan hun leraar die hen heeft geholpen te leren spelen, of hun ouders die hen ijverig hebben laten oefenen.

2. Spreek de waarheid

Spreek de waarheid. (vers 13) We hoeven onze kinderen niet te leren liegen; ze zijn geboren leugens te spreken. (Psalm 58:3) Maar we moeten ze WEL leren de waarheid te spreken.

Maak het MAKKELIJK om eerlijk te zijn. Vraag ze niet met een luide boze stem of ze iets hebben gedaan dat ze niet hadden moeten doen, of dat ze bang zullen zijn om de waarheid erover te vertellen.

3. Doe goed. JAKOBUS 4 vers 17

Basisbijbel:

Als iemand weet wat hij voor goeds zou moeten doen, maar het toch niet doet, is hij ongehoorzaam aan God. 

Leer uw kinderen goed te doen voor anderen, zelfs als ze hen verkeerd behandelen; leer ze ook om te doen waarvan ze weten dat het goed (of goed) is om te doen.

4. Goede dingen over anderen vertellen

Leer uw kinderen hoe belangrijk het is om geen kwaad over anderen te spreken, of een lasteraar te zijn. Prijs ze omdat ze goede dingen over anderen vertellen.

5. Ga weg van het kwaad

Ga weg van het kwaad. (vers 14) De samenleving lacht vaak om zonde en wat slecht is; we moeten onze kinderen leren om het kwaad te haten, zoals God doet.                                    Spreuken 8:13 Herziene Statenvertaling

De vreze des HEEREN is het kwade te haten; hoogmoed, trots en de verkeerde weg en een mond vol verderfelijke dingen haat Ik.

6. Zoek vrede en streef die na

Leer je kinderen om vredestichters te zijn! Moedig hen aan dat het belangrijk is om overtredingen door de vingers te zien en geen ruzie te veroorzaken. Profiteer van de ruzies tussen broers en zussen en pak het probleem aan, terwijl je hen aanmoedigt om naar vrede te streven.

7. Leer HEN om Gods stem te horen door middel van dagelijks persoonlijke tijd aan god te besteden.

Deuteronomium 17:19.”

HTB

Hij moet die kopie altijd bij zich hebben en er elke dag in lezen, zijn leven lang. Dan zal hij leren ontzag te hebben voor de Here, zijn God, door al zijn geboden te gehoorzamen en alle daarin gegeven voorschriften uit te voeren. 

Begin wanneer je kinderen jong zijn en help hen de gewoonte te ontwikkelen om dagelijks tijd te besteden aan het lezen van Gods Woord en vervolgens te luisteren of Hij tot hen spreekt. Dit kan bijvoorbeeld door gebed. Laat dit niet iets zijn dat aan de kant wordt geschoven. Dagelijkse leren over God houdt de vreze des Heren in stand.

Psalm 128:1

“Blessed is EVERY ONE that feareth the Lord.”

Spreuken 3:7

Herzienestatenvertaling Spreuken 3:7

Wees niet wijs in je eigen ogen: vrees de HEERE en keer je af van het kwade.

Besluit er een prioriteit van te maken om je kinderen deze dingen te leren, zodat ze zullen leren de Heer te vrezen. God belooft geen zegen voor degenen die goed zijn opgeleid, of muzikale vaardigheden hebben, enz. Hij belooft WEL om degenen te zegenen die Hem vrezen!

“Gezegend is IEDEREEN die de Heer vreest.” Psalm 128:1

Het is heerlijk voor je om diep ontzag voor God te hebben. Het is heerlijk voor je als je Hem in alles gehoorzaamt.

AMEN

vers 13, 14 Basisbijbel

PSALMEN 34

Houd je van het leven? Wil je graag lang leven en gelukkig zijn? 14 Zorg er dan voor dat je geen verkeerde dingen zegt. Vertel geen leugens.

wat zegt de bijbel

Hallo: Heb je vragen?

Click one of our representatives below to chat on Telegram or send us an email to info@abc-nederland.nl